Case

Hur Klippan Yllefabrik har kunnat växa under lång tid med SAP Business One

Klippan Yllefabrik spinner vidare.

I Klippan ligger familjeföretaget som sedan år 1879 har staplat framgångar på varandra, tack vare flera generationer av drivna och entusiastiska företagare. Idag är Klippan Yllefabrik ett välkänt varumärke i många hushåll; både i Sverige och andra delar av världen. Inledningsvis var företaget främst ett spinneri med fokus på garner, men efter ett uppköp av en fabrik i Lettland startade produktionen av de plädar som många förknippar Klippan Yllefabrik med idag. Varje mönster väljs ut med stor noggrannhet och sortimentet uppdateras flera gånger på år, där den största förändringen sker inför hösten som också är högsäsong. Nyligen lanserades en ny e-handel, men den största försäljningen sker via återförsäljare samt den egna butiken i Klippan. Ca 50% av det som produceras går till export och bland exportländerna finns länder både i och utanför Europa.

Petter Magnusson är koncernchef och har varit en del av Klippan Yllefabrik sedan år 2003. Det var Petter som för 20 år sedan valde SAP Business One som verksamhetens nya affärssystem. Tidigare användes ett hemmabyggt system men nu behövdes ett system där alla processer skulle kunna samlas på ett ställe, men som också skulle kunna hantera företagets unika behov.

”Om vi hade köpt något enkelt och billigt hade vi säkert behövt byta system efter hand.

På kravlistan för det nya systemet stod; möjlighet att hantera royalties och säljprovisioner och flera olika prislistor för att kunna ha unika priser till olika kunder. Dessutom behövde systemet fungera i Lettland, samt kunna hantera olika valutor och ha goda integrationsmöjligheter. Att valet föll på SAP förklarar Petter också berodde till stor del på det faktum att SAP är stora och att de kommer finnas kvar länge. Det är en stabil och trygg investering.

Vad har hänt sedan implementationen?

Sedan SAP Business One har verksamheten vuxit och tagit nya steg. De är större, har fler kunder och fler medarbetare. Transaktionerna är fler och fler funktioner i affärssystemet används än tidigare. Systemet har bland annat utökats och byggts ihop med en webbshop, B2B-portal, och integrerats med en EDI-lösning. En annan viktig utveckling är införandet av plock & pack-funktionen. Kunder som lägger större ordrar vill ibland komplettera ordern i efterhand. För att allt då ska hamna på samma order kan därför plock & pack-funktionen användas, där det är möjligt att plocka ihop i omgångar och sedan frisläppa ordern.

Filt vid havet

Petter förklarar att även om mycket i affärssystemet idag ser ut som det gjorde vid implementationen så har verksamheten på en obehindrat sett kunna växa de senaste åren. Han beskriver detta som en styrka; allt för stora justeringar har inte behövt göras, utan systemet har fungerat bra genom verksamhetens alla tillväxtfaser.

Spinner vidare

Ett mål för framtiden är att etablera sig på marknader där man just nu inte är så stora, vilket inkluderar att även öppna upp e-shopen för flera marknader. Det ska även göras investeringar i fabriken i Lettland.

”Det har varit en bra investering. Vi bytte för 20 år sedan och har fortfarande kvar samma system, så det har varit välinvesterade pengar.

De framtidsplaner som finns och de framsteg som gjorts de senaste åren har på många sätt underlättats av affärssystemet. Främst nämner Petter det faktum att företaget har kunnat ha samma affärssystem under så många år och trots det kunnat växa precis så som de vill. Han fastställer att om man investerat i ett mindre system från början hade ett byte av systemstödet vid något tillfälle blivit oundvikligt. SAP Business One är skalbart och flexibelt, vilket passar Klippan Yllefabriks verksamhet bra. Petter berättar att även om det inte funkar till 100% så känns det bra och tryggt att ha en stabil leverantör och en partner som konstant arbetar aktivt med att uppdatera och förbättra.

”Det känns tryggt. Det är inte perfekt, men det är jättebra. Det bästa är att vi faktiskt har kunnat ha kvar samma system så länge och att vi fortfarande är lika nöjda.

Nyfiken på att få veta mer om SAP Business One och SEIDOR Nordics? Fyll i formuläret så hör vi av oss!