Varför är en lyckad onboarding viktigt?

Många företag lägger mycket pengar och resurser på att hitta nya talanger att anställa; just eftersom ny kunskap och erfarenhet är viktigt för ett bolags framgång. Men, det är viktigt att inte glömma bort vad som händer efter att anställningsavtalet är signerat; onboardingen. Men varför är onboarding så viktigt? Och hur kan man genomföra en lyckad onboarding?

Tiden innan första arbetsdagen.

Använd tiden innan den nyanställdas första dag till att se till att den nyanställda är så redo det bara går inför den första arbetsdagen. Skicka ut information om arbetsplatsen, var ni ska mötas upp den första dagen, samt information om organisationen och den nya arbetsrollen. Att börja på en ny arbetsplats innebär inte bara att lära sig ett nytt jobb; det handlar om att lära sig om och förstå företagskulturen på den nya arbetsplatsen. En enkel fråga som om det är vanligt att medarbetarna har med sig matlåda eller äter sin lunch ute kan skapa stress och oro inför den första arbetsdagen. Se då till att informera om både stort och smått för att den nyanställda ska känna sig bekväm inför den första dagen.

Utöver det så är det viktigt att se till att allt som behöver finnas där den dagen är redo. Det kan handla om att se till att det finns ett skrivbord redo, en dator, inloggningar, accesser, och liknande. Se också till att boka in uppstartsmöten och workshops för att se till att den nyanställda lär sig mer om sin nya roll och vad som förväntas. Det första intrycket är viktigt, så se till att det blir så bra som möjligt.

Efter första veckan.

Se till att boka in regelbundna uppföljningssamtal för att säkerställa att den nyanställda trivs med både arbetsuppgifterna och den nya arbetsplatsen. Kom ihåg att medarbetarna är ambassadörer för varumärket och att de kommer prata gott om sin arbetsplats för andra om de trivs, vilket är en viktig del i ert arbete för att locka nya talanger till verksamheten i framtiden.

Ett sätt att skapa en strukturerad process för att hantera onboarding är att implementera ett system som stödjer just detta. Vårt HR-system Planfish innehåller just en oboardingfunktion som gör processen enklare och mer strukturerad. Läs mer om Planfish här